Blomfantast tipsar

Boktips – Bästa växtböckerna

Inlägget innehåller reklamlänkar, så kallade adlinks

Jag gillar verkligen böcker om krukväxter och brukar tipsa om de jag gillar då och då. Nog för att man kan googla sig fram till en hel del information, men inget slår känslan av att ha en riktig bok i sin hand. Här har jag samlat ihop mina favoriter i ett eget inlägg.

Sticklingar, rötter och blad – Caro Langton och Rose Ray

Det här är en riktig bibel när det kommer till att ta sticklingar av olika växter. För det kan skilja sig åt mellan olika växttyper. Här hittar du fina steg-för-steg-guider som är enkla att följa. Det finns även en hel del DIY-tips på olika praktiska tillbehör, till exempel växtstöd och självbevattnande krukor.

Här hittar du boken.

Skydda dina krukväxter – Maj-Lis Pettersson

Maj-Lis Pettersson är en guru när det kommer till växtskydd. Hon har under många år medverkat i programmet Odla med P1 i Sveriges Radio. Hon har under många år även arbetat med växtskydd på Sveriges Lantbruksuniversitet.

I den här boken går hon igenom alla de skadegörare som kan drabba dina krukväxter och med tips på beprövade metoder för att bekämpa dem. För de flesta skadegörare går att bli av med om man bara har lite tålamod, något som är värt att poängtera då många i växtgrupper på Facebook nästan förordar att man ska bränna ner huset om man upptäcker ett misstänkt blad.

Här hittar du boken.

I min trädgård vill jag vara Karin – Elisabeth Svalin Gunnarsson

För dig som, precis som jag, älskar mormorsblommor är det här en riktig drömbok. Jag älskar den! Utgångspunkten är Karin Larsson, hennes trädgård och växter. Eftersom hennes och Carl Larssons hem i Sundborn blev stilbildande genom alla de bilder han målade så var hon en riktig trendsättare när det gäller växter.

I boken får du en genomgång av alla de växter som fanns både inne och ute hos Karin Larsson. Dessutom finns många roliga DIY-projekt om hur du till exempel kan tillverka de olika blomster- och odlingslådor man kan hitta på Sundborn.

Här hittar du boken.

Begagnade böcker om krukväxter

Jag har skrivit om det flera gånger förr, men det tål att upprepas. Gamla växtböcker är guld värda! Ibland kan bilderna vara lätt daterade, men informationen är oftast toppen. Dessutom kan det vara roligt att se hur man stylade med växter under en viss tidsperiod. Växtböcker från 1980-talet innehåller till exempel väldigt softade bilder med vita krukor och blommande växter i pastelliga toner.

Ett hett tips är att leta på loppisar. Böcker är oftast otroligt billigt där och du kan fynda växtböcker för 5kr styck. En annan guldgruva är Bokbörsen på nätet. Där lägger privatpersoner och antikvariat upp böcker till försäljning och du hittar verkligen ALLT i växtboksväg.

Annons

1 kommentar

  1. Lia Svensson säger:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *