Oxalis triangularis
Krukväxter

Övervintra Oxalis triangularis

På bilden här ovanför ser du min Oxalis när den var i högform, men nu ser den anskrämlig ut. Den har inte många klöverstänglar kvar. Det är helt normalt, de brukar gå i vila nånstans vid den här tiden. Men det är inte så kul att ha den framme.

Så vad kan man göra med sin Oxalis under vintervilan?

 • Om du inte störs så kan du låta den stå kvar och se anskrämlig ut. Den sätter ju fart igen på våren. Kom ihåg att dra ned på vattningen. Det är otroligt lätt att dra på med vattningen när man ser att en växt ser ledsen ut, men i det här fallet får det bara motsatt effekt. Din oxalis vill vila och mycket vatten riskerar bara att rotknölarna ruttnar.
 • Du kan ställa undan krukan mörkt och svalt, i t ex en matkällare, och ta upp den och plantera om på vårkanten. Vattna inte under vilan.
 • Du kan plocka upp rhizomerna (rotknölarna) ur krukan och vinterförvara dem i en ask eller papperspåse mörkt och svalt.

För mig är valet enkelt. Jag har inte lust att ha min anskrämliga Oxalis framme och jag har inte riktigt plats att vinterförvara en hel kruka.

Jag har klippt ned de få stänglarna av klöver som var kvar, sen har jag plockat upp mina rotknölar, borstat bort jorden och lagt dem i en papperspåse. I påsen kan du t ex ha lite perlit eller sågspån så att rotknölarna säkert hålls torra.

Föröka oxalis triangularis

Oxalis förökas oftast inte genom sticklingar utan genom rotknölarna. Om du plockar upp rotknölarna för vintervila så kan du märka att det blivit fler knölar.

Låter du din Oxalis stå kvar i krukan under vintern, så kan du helt enkelt dela på plantan under våren när du ska väcka den till liv.

Nu gäller det bara att komma ihåg och ta fram rotknölarna i april och dessutom komma ihåg var jag ställt påsen!

Annons

21 kommentarer

 1. Andrea Olivegren säger:

  Hej!
  Fin blogg 🙂
  Tänkte bara påpeka att det visst går att ta sticklingar från oxalis. Jag har två mindre plantor som jag har förökat genom att ta stickling från min stora oxalis. Jag har satt dem i vatten i några veckor (men det växer inte ut några vattenrötter) och sedan planterat och det har tagit sig.
  Alltid kul att veta att det finns andra sätt!

  Ha det fint!
  Andrea

  1. Blomfantast säger:

   Wow, vad spännande att höra!!! Det ska jag testa när de börjar växa och frodas igen. Tusen tack för tips! /Bodil

   1. Andrea Olivegren säger:

    Alltid roligt att lära sig nytt! 🙂
    Jag tror fortfarande att det är enklare att föröka med rotknölarna men om man inte vill gräva i krukan när den är i full gång så funkar det så här med!

 2. Sanna säger:

  Min oxalis har redan gått i vintervila. Om jag förstår det rätt så kan jag alltså sätta ner den i källaren (där det inte är minusgrader) & helt enkelt ta upp den & plantera om den igen när det blir vår? ?

  -Sanna

  1. Blomfantast säger:

   Det kan du absolut göra! Anledningen att jag plockar upp knölarna och lägger i en liten papperspåse är bara för att spara plats 🙂
   Ha det gott!/Bodil

 3. Amanda säger:

  Hej, jag undrar vart man kan köpa rotknölar, har letat överallt men kan inte hitta någon hemsida som säljer dessa.

  Mvh Amanda

  1. Blomfantast säger:

   Hej Amanda,
   Jag har köpt mina hos Bulbs.se Knölarna brukar komma i lager på vårkanten.
   /Bodil

 4. Elin säger:

  Hej! Jag har två oxalis som växer som galningar och efter lite om-möblering i min lilla lägenhet får de inte riktigt plats längre. Jag tänkte ge bort en men om jag känner mig själv rätt vill jag nog ha en igen framöver, så jag funderar på om jag kan pausa den ena lite bara.

  Min fråga är om det är alldeles för tidigt att tvinga på den ena en övervintring? Kan jag helt enkelt gräva upp knölarna och förvara dem i mitt förråd tills i vår någon gång? Eller är det kanske för varmt ute/för tidigt på året eller något liknande som skulle göra att de inte klarar sig tills dess?

  Tack!
  /Elin

  1. Blomfantast säger:

   Jag tänker att plantan bör börja vissna ner så smått innan du plockar upp knölarna. Men det borde den ju göra snart och då är det bara att gräva upp knölarna och placera lite mörkt och svalt.

 5. Lars Uno Sandblom säger:

  Hej oxalisälskare!
  För ca 15 år sen fick vi en liten oxalis. Vi övervintrade och delade. Nu är det februari och fem jättekrukor har redan ett stort och frodigt bladverk och härligt långa blomstänglar. På somrarna bildar krukorna ett fint och lättskött hörn på vår altan (halvskugga). En härlig blomma. (Är den ätlig?)

 6. Annika Dahl säger:

  Är inte detta ett ogräs? Vi har massor av sånt här utomhus o det sprider sig hela tiden. Grannarna har det dock inte – lite konstigt?
  Jag har dragit upp och slängt många plantor men såg att Blomsterlandet sålde såna i krukor o tog 39.90 för en liten kruka. Nu har jag satt lite i utekrukor, får se om det klarar sig.

  1. Blomfantast säger:

   Nja, ogräs skulle jag nog inte vilja kalla det. Ett väldigt fint ogräs isåfall 🙂 Den här varianten av oxalis jag pratar om i mitt inlägg vissnar ner om vintern och övervintrar inte gärna utomhus i vårt klimat. Det finns en annan variant av röd oxalis (oxalis stricta), som kan vara lite mer ogräsbetonad, eftersom vissa tycker att de sprider sig för mycket. De ser inte riktigt likadana ut. Lite mindre och rödaktiga blad med knallgula blommor, kan det vara nån sån variant du har i din trädgård?
   /Bodil

 7. Susanne säger:

  Hur gör jag till våren när det är dags att plantera knölarna. Hur djupt under jorden? När är det dags? Ska det vattnas direkt?
  Susanne

  1. Blomfantast säger:

   Jag brukar plantera knölarna i kruka i mars där nån gång då vårljuset kommit tillbaka. Plantera ytligt, täck med ca 1 cm jord. Vattna lite försiktigt innan de kommit upp ur jorden, så du inte dränker knölarna.

 8. Yvonne säger:

  Jag har lagt mina oxalisrizomer i ny jord och kruka, vattnat lite. Nu till mina frågor:
  1. Har det betydelse hur jag lägger rizomerna i jorden?
  2. Ska jag vattna tills jag ser att de kommer upp?

  1. Blomfantast säger:

   Hej!
   Det har ingen större betydelse hur du lägger dem i jorden, bara du inte lägger dem för djupt. Var lite försiktig med vattningen till du ser att de börjar tittar upp. De små knölarna kan ruttna om de står i alltför blöt jord.

   /Bodil

 9. Karin säger:

  Hej Bodil!
  Hur många knölar lägger du i varje kruka? Jag tänkte väcka mina nyinköpta rhizomer i 7 cm krukor.

  1. Blomfantast säger:

   Hej! Är det 7 cm i diameter på krukan alltså? Jag brukar sätta knölarna med någon centimeters mellanrum, så det blir inte många i en sådan liten kruka. 3-4 stycken kanske?
   /Bodil

 10. Blomfantast säger:

  Hej! Är det 7 cm i diameter på krukan alltså? Jag brukar sätta knölarna med någon centimeters mellanrum, så det blir inte många i en sådan liten kruka. 3-4 stycken kanske?
  /Bodil

 11. Berita säger:

  Så fin sida jag hittat! Älskar min sk väppling men har väl lite olika namn. Oxalis o triangeloxalis osv. Tack för alla goda råd.

  1. Blomfantast säger:

   Roligt att du gillar min sida! Ja krukväxter har en tendens att gå under en massa namn 😀
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *