Övervintra Oxalis triangularis

Övervintra Oxalis triangularis

På bilden här ovanför ser du min Oxalis när den var i högform, men nu ser den anskrämlig ut. Den har inte många klöverstänglar kvar. Det är helt normalt, de brukar gå i vila nånstans vid den här tiden. Men det är inte så kul att ha den framme.

Så vad kan man göra med sin Oxalis under vintervilan?

 • Om du inte störs så kan du låta den stå kvar och se anskrämlig ut. Den sätter ju fart igen på våren. Kom ihåg att dra ned på vattningen. Det är otroligt lätt att dra på med vattningen när man ser att en växt ser ledsen ut, men i det här fallet får det bara motsatt effekt. Din oxalis vill vila och mycket vatten riskerar bara att rotknölarna ruttnar.
 • Du kan ställa undan krukan mörkt och svalt, i t ex en matkällare, och ta upp den och plantera om på vårkanten. Vattna inte under vilan.
 • Du kan plocka upp rhizomerna (rotknölarna) ur krukan och vinterförvara dem i en ask eller papperspåse mörkt och svalt.

För mig är valet enkelt. Jag har inte lust att ha min anskrämliga Oxalis framme och jag har inte riktigt plats att vinterförvara en hel kruka.

Jag har klippt ned de få stänglarna av klöver som var kvar, sen har jag plockat upp mina rotknölar, borstat bort jorden och lagt dem i en papperspåse. I påsen kan du t ex ha lite perlit eller sågspån så att rotknölarna säkert hålls torra.

Föröka oxalis triangularis

Oxalis förökas oftast inte genom sticklingar utan genom rotknölarna. Om du plockar upp rotknölarna för vintervila så kan du märka att det blivit fler knölar.

Låter du din Oxalis stå kvar i krukan under vintern, så kan du helt enkelt dela på plantan under våren när du ska väcka den till liv.

Nu gäller det bara att komma ihåg och ta fram rotknölarna i april och dessutom komma ihåg var jag ställt påsen!5 thoughts on “Övervintra Oxalis triangularis”

 • Hej!
  Fin blogg 🙂
  Tänkte bara påpeka att det visst går att ta sticklingar från oxalis. Jag har två mindre plantor som jag har förökat genom att ta stickling från min stora oxalis. Jag har satt dem i vatten i några veckor (men det växer inte ut några vattenrötter) och sedan planterat och det har tagit sig.
  Alltid kul att veta att det finns andra sätt!

  Ha det fint!
  Andrea

  • Wow, vad spännande att höra!!! Det ska jag testa när de börjar växa och frodas igen. Tusen tack för tips! /Bodil

   • Alltid roligt att lära sig nytt! 🙂
    Jag tror fortfarande att det är enklare att föröka med rotknölarna men om man inte vill gräva i krukan när den är i full gång så funkar det så här med!

 • Min oxalis har redan gått i vintervila. Om jag förstår det rätt så kan jag alltså sätta ner den i källaren (där det inte är minusgrader) & helt enkelt ta upp den & plantera om den igen när det blir vår? 😊

  -Sanna

  • Det kan du absolut göra! Anledningen att jag plockar upp knölarna och lägger i en liten papperspåse är bara för att spara plats 🙂
   Ha det gott!/Bodil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *