Frossa i hyacinter!

Frossa i hyacinter!

När växterna i fönstren ser mer och mer vintertrötta ut får man pigga upp sig på annat sätt. Den här tiden frossar jag i hyacinter, ju fler desto bättre!

Låt rötterna synas!

Hyacinter i vas
Foto: Strömshaga, Hyacintvaser från Strömshaga.

Som den växtnörd jag är så gillar jag när rötterna får framträda i all sin prakt och då är den klassiska hyacintvasen perfekt. På senare år har jag börjat samla på hyacintvaser, det blir så fint att samla ihop ett gäng udda vaser på en bricka eller på fönsterbrädan. Ett tips är att leta på loppisar, där man ofta kan hitta fina för en rimlig peng.

Peta försiktigt bort jorden från löken och tvätta rötterna rena i ljummet vatten. Är det jord kvar på rötterna så blir vattnet grumligt och det är inte så fint. Fyll sedan vasen med så mycket vatten att rötterna når ned till det, men se till att det inte når upp till löken.

Samla många lökar i en kruka

Hyacinter i kruka
Vid kruka från Bergs Potter

Jag brukar trycka ner många lökar i en kruka eller skål, hellre än att dutta med en hyacint här och där. Det blir maffigare så tycker jag. När de väl slår ut i blom så blir det ett litet hav av väldoft.

Lökarna i krukan på bilden ovanför ska bli till djupblå hyacinter. Visste du att de flesta hyacinter som drivs upp och säljs idag är vita? Det är det som efterfrågas, det ska vara ljust och fräscht du vet. Men våga färg tycker jag. De riktigt mörkblå hyacinterna är underbara!

Så här tjusigt kan det se ut, inspirerande eller hur? Maria på Almbacken har ett väldigt inspirerande Instagramkonto så det är ett följtips.

När hyacinterna blommat över…

När hyacinterna blommat över brukar jag ta rätt på lökarna. Jag stoppar dem i en papperspåse och förvarar dem mörkt och svalt i min matkällare. På våren när det tinat upp ute gräver jag ner dem på valda ställen i trädgården. Inte alla tar sig, men de flesta. Onödigt att låta fina lökar gå till spillo!

1 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!


1 thought on “Frossa i hyacinter!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.