Krukväxter

Klockmalva från frö

Jag är väldigt förtjust i “mormorsväxter”, alltså gammaldags växter som man kunde hitta i hemmen förr i tiden. Min senaste fascination är Klockmalva (Abutilon x hybridum), eller rumslönn/blomsterlönn som den också kallas. Det är en växt med gamla anor i Sverige, den har åtminstone förekommit som krukväxt sedan mitten av 1800-talet.

De är inte alldeles lätta att få tag på som sticklingar, någon enstaka gång dyker de upp på Tradera, så det enklaste är nästan att driva upp själv från frö.

Klockmalva från frö

Jag beställde efter och fick hem fröer som jag satte i förra veckan. Det finns fler sorter och i andra färger än den här, men jag tog det som gick att få tag på nu. Dessutom köpte jag fröer till Passionsblomma, en klängväxt med blommor som doftar ljuvligt, men mer om den i ett annat inlägg.

Det fungerar bra att plantera i kruka med jord, men jag rekommenderar verkligen att använda torvbriketter. Det är så enkelt att portionera ut ett frö i varje fördjupning och sen låta dem stå och växa på sig i briketten. När plantan är lagom stor är det bara att ta hela briketten och plantera över i en kruka med jord.

Briketterna placerar jag i ett litet tråg med plastlock. Det jag använt på bilden är en förpackning för färdigmat som jag sparat. Sedan placerar den under växtlampa där odlingen får stå och gotta sig. Den här årstiden är en växtlampa nästan ett måste för att det ska gro, men bara vårljuset kommer så fungerar det lika bra i ett soligt fönster.

Idag, en vecka senare, så ser odlingen ut så här! Två stycken klockmalvor tittar redan upp och de övriga är på gång!

Klockmalvan är tjusig som träd, så jag tänker att någon av mina plantor så småningom ska stammas upp. Nåväl det är länge dit, men jag återkommer med rapport hur plantorna växer på sig framöver

11 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

4 kommentarer

 1. Lisa säger:

  Hej! Vilken årstid skulle du rekommendera att man börjar så fröna? Av en slump så fick jag ett gäng frökapslar från någon typ av malva precis efter det här inlägget, men det är ju så mörkt nu att det knappt känns lönt att börja odla.

  1. Blomfantast säger:

   Vilken lycka att få frökapslar! Har du ingen växtbelysning får du nog vänta ett tag innan du börjar odla. Håller med dig om att det är väl mörkt ute ännu. Men det går ju snabbt för ljuset att komma nu, så i slutet av februari/början av mars borde det funka.
   /Bodil

 2. Bengt Zanderholm säger:

  Hej! Var skickar man efter blomsterlönn frön?

  1. Blomfantast säger:

   Nelson Garden har klockmalvafrön, så de finns hos många trädgårdsbutiker.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *