Krukväxter

Veckans växtfix

Jag går mest och njuter av växtkraften i fönstren just nu. Det är så vackert! Tror aldrig jag har haft så välskötta krukväxter som nu. Inte så konstigt kanske, eftersom man spenderar så mycket mer tid hemma. Det är rogivande för själen att gå där och ansa och pyssla om!

Kruka från Wikholm form

China Rose är så där intensivt lila som den ska vara. Jag plockar bort alla gamla blekta vinterblad som hänger kvar för att ge skjuts åt de nya vårfina bladen.

Så här fin har en av min frösådda Black prince hunnit bli. Stora och rejäla blad. En blomma är på väg upp i toppen. Den ska jag knipsa bort för att undvika att den lägger onödig kraft på blomningen. Det är ju bladen jag vill ha mer av.

Två olika typer av hibiskussticklingar som jag köpt i köp och säljgruppen för Hibiskus Norden på Facebook. En stickling brukar kosta runt 150kr. Det är en slant, men då får du ett välrotat hibiskusskott som redan är i startgroparna för att börja växa till sig. Jag har köpt en gammal sort med röda blommor och en Antilles Saumom, som får aprikosa blommor.

Hibiskus är en växt som du bör köpa som stickling istället för i växtbutiken. De hibiskusar du köper i affär är nästan undantagslöst behandlade med retarderingsmedel, som gör dem låga och kompakta. De blir mer av en säsongsblomma. Ganska ofta dör de efter en säsong, men ibland kan de överleva. Kan du få den att överleva ett par år så går retarderingsmedlet så småningom ur hibiskusen och den börjar växa som en riktig hibiskus.

Min “fredagsbukett” den här veckan. Minst lika fin som den maffigaste snittblomsbukett enligt min mening.

Jag har försått luktärter och ser framför mig hur jag ska kunna ta in och göra fina buketter i sommar. När jag odlat har jag använt mig av tips och råd från luktärtsproffset Cecilia Wingård. Här kan du läsa hennes tips!

Återkommer med resultat, om och när det blir nåt.

  Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

2 kommentarer

 1. Hannah säger:

  Åh vart köpte du frön till din svarta palett blad? ?

  1. Blomfantast säger:

   Åh nu blir jag osäker. Det var i nån av alla växtgrupper jag är med i på Facebook. Kan ha varit Palettbladsgäris kanske? Testa att be om tips där så får du säkert napp!
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *