Ger du dina växter för mycket kärlek?

Ger du dina växter för mycket kärlek?

Som växtnörd är det lätt att ge sina växter lite för mycket av det goda. Man vill ju så väl. Här listar jag några av kärleksfallgroparna.

Vattna för mycket

Växter har olika behov av vatten. Vissa växter vill inte stå blött med rötterna och behöver få torka upp mellan vattningarna. Det blir lätt så att man går över alla växter med vattenkannan när man ändå är på gång.

Så börjar någon känslig växt se hängig ut på grund av för mycket vatten. Man tänker genast att det nog är mer vatten den vill ha och ger den en rejäl slurk vatten i viljan att rädda den. Bladen börjar gulna och den får lite mer vatten. Till slut är växten bortom räddning.

Tecken på övervattning: Bladen bleknar/gulnar. Stjälkarna ruttnar.

Mitt tips: Använd lerkrukor med dräneringshål istället för plastkrukor. Lerkrukor andas och det är nästan omöjligt att vattna ihjäl växterna. En del tycker att man istället får vattna växterna för ofta med lerkrukor, men hellre det än att vattna ihjäl växterna tänker jag. Övervattning är det vanligaste sättet att ta död på en växt. Dessutom är det ju så snyggt med lerkrukor som får patineras av flitig användning.

Klappa på sina växter

Amazonsköld

Många växter har så fina blad att det liksom inte går att låta bli att ta på dem. I många fall står de ut med det, men det finns vissa lite mer diviga växter som säger tvärt nej. Det gäller till exempel Amazonskölden som har så häftiga blad att händerna absolut vill dit och stryka på dem. Gör du det så svarar den med att få fula gula fläckar på bladen.

Spraya alla växter

Rexbegonia

De flesta växter tycker om att duschas med jämna mellanrum, men det finns faktiskt växter som inte blir så glada av att få vatten på bladen. Det gäller överlag växter med ludna blad (typ Saint Paulia), men också många typer av Begonior. De får fula bruna fläckar av vatten som ligger kvar på bladen.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *