Hibiskus – Min nya växtkompis!

Hibiskus – Min nya växtkompis!

Jag köper en hel del växter, men skäms inte för det. Växter är (förhoppningsvis!) nåt man har med sig under lång lång tid och man kan dessutom dela med sig till andra genom sticklingar. Just Hisbiskus är en krukväxt som funnits sedan decennier i Sverige och plantan kan bli väldigt gammal.

Jag hittade den här bilden hos Digitalt museum när jag kollade runt efter gamla krukväxter inför det här inlägget om krukväxternas historia i Sverige. Jag kände direkt att jag måste ha en Hibiskus. Så himla fint när de blir som ett spretigt träd med maffiga blommor. Och se så nöjd tanten ser ut, hon poserar med en växt hon är mäkta stolt över!

När jag nu köpt min första Hibiskus någonsin, så är det nöjda tantens Hibiskus som är min målbild. Jag vill att min ska bli lika stor och trädliknande.

Hibiskus

Jag köpte den här plantan på Plantagen för 79 spänn, det fanns massor av sorter att välja mellan. När jag handlar en billig planta på nåt ställe, så är jag noga med att plantera om den i en större kruka direkt när jag kommer hem. De billigare plantorna brukar vara så hårt drivna att den lilla krukan de står i när man köper dem mest består av rötter.

Krukan på bilden är en gammal Gustafsberg som funnits i min familj i flera generationer som nu bor hos mig. Hibiskusen ser oproportionerligt liten ut i krukan just nu, men jag räknar med att det ska bli en perfect match så småningom.

Nu ska jag bara försöka klura ut hur jag får den att trivas hos mig!4 thoughts on “Hibiskus – Min nya växtkompis!”

 • Hej!
  Hittade hit via Sandra Beijers blogg och är glad för det. 🙂 Hibiskuskar är så fina! Jag har en med orange blommor från Spanien. Som jag har förstått det blir tyvärr inte köpeshibiskusarna i Sverige stora och trädiga men vad vet en om just din! 🙂 Min blev gigantisk. 1,5 meter, i alla fall minst 1 meter och har blommot något oerthört flera gånger varje år. Men trips och flytt har fört krig mot den och nu är den en 30 centimeter kämpe som får hjälp av både vår och extra ljus.

  • Vad kul, välkommen hit 🙂 Wow på storleken på din Hibiskus, så skulle jag också vilja att min blev. Säkert är det som du säger svårt att få de hårt drivna plantorna man köper här att blir så stora, men jag ska försöka i alla fall 🙂 Jag får nästan för mig att det går lättare om jag tar sticklingar från den så småningom och driver upp egna plantor. Jag ska testa mig fram.
   Hoppas din Hibiskus återfår sin forna glans!
   Ha en fin helg!/Bodil

 • Hej
  Din text om hibiskus kom upp när jag läste om vinter-
  Förvaring av oxalis. Jag har ett hibiskusträd som har röda fyllda blommor. 44 år gammalt. Ingen ohyra. Skulle du vilja ha skott på den?
  Mvh Lis-Beth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *