Krukväxter

Hibiskus – Min nya växtkompis!

Jag köper en hel del växter, men skäms inte för det. Växter är (förhoppningsvis!) nåt man har med sig under lång lång tid och man kan dessutom dela med sig till andra genom sticklingar. Just Hisbiskus är en krukväxt som funnits sedan decennier i Sverige och plantan kan bli väldigt gammal.

Jag hittade den här bilden hos Digitalt museum när jag kollade runt efter gamla krukväxter inför det här inlägget om krukväxternas historia i Sverige. Jag kände direkt att jag måste ha en Hibiskus. Så himla fint när de blir som ett spretigt träd med maffiga blommor. Och se så nöjd tanten ser ut, hon poserar med en växt hon är mäkta stolt över!

När jag nu köpt min första Hibiskus någonsin, så är det nöjda tantens Hibiskus som är min målbild. Jag vill att min ska bli lika stor och trädliknande.

Hibiskus

Jag köpte den här plantan på Plantagen för 79 spänn, det fanns massor av sorter att välja mellan. När jag handlar en billig planta på nåt ställe, så är jag noga med att plantera om den i en större kruka direkt när jag kommer hem. De billigare plantorna brukar vara så hårt drivna att den lilla krukan de står i när man köper dem mest består av rötter.

Krukan på bilden är en gammal Gustafsberg som funnits i min familj i flera generationer som nu bor hos mig. Hibiskusen ser oproportionerligt liten ut i krukan just nu, men jag räknar med att det ska bli en perfect match så småningom.

Nu ska jag bara försöka klura ut hur jag får den att trivas hos mig!

1 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

8 kommentarer

 1. em säger:

  Hej!
  Hittade hit via Sandra Beijers blogg och är glad för det. 🙂 Hibiskuskar är så fina! Jag har en med orange blommor från Spanien. Som jag har förstått det blir tyvärr inte köpeshibiskusarna i Sverige stora och trädiga men vad vet en om just din! 🙂 Min blev gigantisk. 1,5 meter, i alla fall minst 1 meter och har blommot något oerthört flera gånger varje år. Men trips och flytt har fört krig mot den och nu är den en 30 centimeter kämpe som får hjälp av både vår och extra ljus.

  1. Blomfantast säger:

   Vad kul, välkommen hit 🙂 Wow på storleken på din Hibiskus, så skulle jag också vilja att min blev. Säkert är det som du säger svårt att få de hårt drivna plantorna man köper här att blir så stora, men jag ska försöka i alla fall 🙂 Jag får nästan för mig att det går lättare om jag tar sticklingar från den så småningom och driver upp egna plantor. Jag ska testa mig fram.
   Hoppas din Hibiskus återfår sin forna glans!
   Ha en fin helg!/Bodil

 2. Lis-Beth Junered säger:

  Hej
  Din text om hibiskus kom upp när jag läste om vinter-
  Förvaring av oxalis. Jag har ett hibiskusträd som har röda fyllda blommor. 44 år gammalt. Ingen ohyra. Skulle du vilja ha skott på den?
  Mvh Lis-Beth

  1. Blomfantast säger:

   Åh jättegärna Lis-Beth! Du kan väl mejla till mig: hej@blomfantast.se så kan vi komma överens om betalning och sånt!

 3. Lo Ramberg säger:

  Hej! Hur går det med Hibiskusen du köpte för 1 1/2 ? Helt klart är att du köpt en växt som är behandlad med Paklobutrazol . Den gör så att växten inte växer men producerar blommor. Jorden som dom var planterade i från början innehåller medlet och det ska du inte lägga i komposten. Eftersom grenarna inte växer ut så placerar man flera stammar i samma kruka för att få en attraktiv planta. Med lite tur så ”förbrukas”(?) medlet efter ett antal år(?)
  Artikel Fritidsodlingens Riksorganisationen https://www.for.se/paklobutrazol/
  Jag har en gammal Hibiskus med dubbla röda blommor men letar nu skott av andra färger från obehandlade plantor.
  Jag önskar alla en God Jul
  Lo

  1. Blomfantast säger:

   Hej Lo,
   Ja visst var plantan full av retarderingsmedel, men den lever ännu i varje fall. Jag klippte ned den helt under vårvintern och den växte fint och blommade efter det, dock märker man att retarderingsmedlet fortfarande sitter kvar, för den har fortfarande de mindre bladen och växer inte på höjden. Det lär ta ett tag till innan medlet släpper. Här kan du se hur den såg ut i somras. Men nu har jag fyllt på med hibiskusar som jag köpt som sticklingar av gamla plantor. Vilken skillnad det är! De växer och blir höga och fina.
   Ha en fin jul!
   /Bodil

 4. Annika säger:

  Hej när du planterar om direkt efter att du köpt plantan, reder du ut rötterna då och klipper dem lite innan du planterar?
  Jag köpte precis en Rodedendron på Plantagen och när jag lyfte ut den ur plastkrukan den kom i så bestod det jag trodde skulle vara jord av en hårt sammansatt klump av trådar. Vet inte om allt det är rötter men det håller fukt bra men frågan är om man ska reda ut det och klippa lite innan man planterar utomhus för klumpen är så kompakt att jag undrar om rötterna verkligen kan rota sig i jorden när det är sådär. Vet du?

  1. Blomfantast säger:

   Rotsnurr antar jag. Trist nog är det så på en del plantor man köper och som du säger så får de svårt att rota sig i ny jord då. Rötterna fortsätter liksom bara att snurra runt. Man får försöka lirka ut rötterna så gott det går. Det går att rensa lite bland rötterna också och ta bort en del, behåll de fina rötterna. Men man får hålla koll så man inte tar bort alldeles för mycket, då kan plantan i värsta fall dö.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *