Hydroponisk odling – odla krukväxter utan jord

Hydroponisk odling –  odla krukväxter utan jord

Bildkälla: IKEA

Hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten, utan jord. Det senaste åren har det blivit alltmer populärt att odla grönsaker hemma på det sättet och nu har till och med IKEA tagit fram ett enkelt kit som gör att man kan komma igång på ett enkelt sätt. Med hjälp av en växtlampa så kan du skörda din egen sallad inom 6-7 veckor.  Här snackar vi närodlat!

Mindre ofta har vi kanske sett att krukväxter odlas utan jord. 

Det är inte alla växter som trivs att stå barrotade i vatten någon längre tid, men det finns några.

 

Murgröna

hydroponisk odling

 

Murgröna är en växt som trivs alldeles utmärkt utan jord. Du kan klippa av långa stänglar av en murgröna, ta bort bladen längst ned och ställa i vatten. Efter ett tag bildar den rötter. Nu kan du välja att plantera den i jord eller låta den stå kvar i vatten. Får den bara tillgång till ljus kommer den att fortsätta växa även utan jord. Se bara till att byta vattnet emellanåt. (väggvaserna hittar du här.)

 

Fjäderkalla – Philodendron Atom

 

Gå försiktigt tillväga när du avlägsnar jorden från plantan så att inte rötterna skadas. Skölj sedan rent rötterna med ljummet vatten. Skölj noga, det är inte så snyggt med jord i vattnet. Placera plantan i någon lämplig glasbehållare och fyll på med vatten så att det täcker rötterna (inte upp på själva plantan). Får du inte plantan att stå som du vill kan du fylla på med lite dekorationssten för att stabilisera plantan.

 

Rosenkalla

Bildkälla: Bakker.com

Gör på samma sätt som med fjäderkallan och kom ihåg att se till att hålla vattnet fräscht!

 

Varför ska man odla i vatten?

För mig är det enkla svaret att jag tycker det är vackert med rötter och gillar när de syns! Jag skulle inte vilja ha alla mina växter på det sättet, men ett par stycken tycker jag är snyggt!

 

Vill du vara med i min nördiga växtklubb? Ange din mejladress här nedanför så får du 1-2 utskick i månaden med tips och trix kring växter.4 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.