Platsbrist – växtnördens ständiga dilemma

Platsbrist – växtnördens ständiga dilemma

Platsbrist är ju växtnördens ständiga dilemma, fönstren räcker sällan till för alla växter man vill ha. Men det finns sätt att utöka växtutrymmet men ändå hålla växterna glada.

Har du bara närheten till ett fönster bra ljusinsläpp så fungerar t ex en hylla på väggen bra som växtplats. Det man får se upp med är om ljusinsläppet räcker för den mörkare delen av året. Här i vårt mörka land så kan ju växterna till och med bli ledsna fast de står i fönstren vintertid.  

 

 

Bildkälla Expressen

Ett annat sätt kan vara att sätta hyllor i fönstret och på så sätt utöka växtytan rejält. Så har jag t ex gjort i mitt köksfönster för att få plats med så många kryddväxter som möjligt. 

 

 

Bildkälla Alvhem

Ytterligare ett sätt att få plats med fler växter är att ställa växter i rummet. I inredningsbilder så ser man ofta växter snyggt placerade på olika ställen i rummen, men det är nog tyvärr ganska sällan växterna trivs så. Möjligtvis kan det fungera på sommaren när ljuset flödar in, men på vintern blir de för de mesta ledsna och tappar en massa blad.

 

En lösning för att kunna placera växter i rummet även under vintertid kan vara att använda någon typ av växtbelysning. Problemet med växtbelysning är att den allt som oftast är förskräckligt ful. Den här växtbelysningen på bilden gillar jag dock, jag hittade den hos Wexthuset och tänker att den kan bli fin i rätt lamphållare.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *