Krukväxter

5 krukväxter som fixar inomhusluften

Växter har en stor inverkan till det bättre på inomhusluften, det är känt sedan länge. Att vissa växter är bättre än andra har vi också vetat, men exakt hur bra är de på att rena luften? Här hittar du en spännande studie från NASA där man testat olika växters förmåga att filtrera bort skadliga ämnen.

Och här kommer min lista på de allra bästa växterna för inomhusluften grundad på NASA:s studie.

 

1. Fredskalla (Spathiphyllum wallisii)

Bildkälla

En av de allra bästa växterna är faktiskt Fredskallan. Det här är en krukväxt som verkligen gör susen för luften och som fler borde ha i hemmet. Den har förmågan att filtrera bort benzen, formaldehyd, trikloreten, Xylen och ammoniak. Kort sagt många kemiska substanser som finns runt om oss genom plastprodukter och övriga kemiska produkter.

En annan positiv aspekt av fredskallan är att den är oerhört lättskött. En skvätt vatten med jämna mellanrum och den håller sig frodig och fin. Undvik att ställa den i för starkt solljus, då blir topparna bruna och fula!

 

2. Murgröna (Hedera helix)

murgröna bäst för inomhusluften

 

Murgröna tillhör klassikerna av krukväxter och den har nästan samma superegenskaper som Fredskallan. Det enda som den gör ett sämre resultat på är när det gäller att rena partiklar från ammoniak, annars är den en superväxt. Många med mig kan tycka att murgröna är knepig att lyckas med, eftersom den så lätt utvecklar spinnkvalster.

Hemligheten är att inte placera den i ett för varmt och soligt fönster. Den trivs oerhört bra i badrummets fuktiga miljö, bara den får ljus.

 

3. Svärmors tunga (Sansevieria trifasciata)

 

Det här är ingen av mina växtfavoriter, det måste jag medge, den har ett lite hårt och vasst uttryck tycker jag. Men det här är en riktig nyttoväxt som gör susen i hemmet. Precis som murgrönan så bearbetar den alla möjliga kemikalier i luften, dock inte ammoniak.

 

4. Ampellilja (Chlorophytum comosum)

Ampellilja för inomhusluften

 

Ampellilja är en favorit när det gäller luftrenande växter och den har en hel del positiva effekter på luftmiljön. Den renar luften från formaldehyd och xylen. Den är lättskött och lätt att få frodig och fin!

 

5. Elefantöra (Philodendron domesticum)

 

Även det lilla elefantörat städar luften du andas. Förutom att den är ljuvlig att se på så tar den hand om skadliga partiklar av formaldehyd som kan finnas i luften vi andas in.

  Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *