Växtfavoriter – Dr Westerlund

Växtfavoriter – Dr Westerlund

Dr Westerlunds hälsoblomma är en riktigt härlig krukväxt som hör till pelargonsläktet. Den kan tyckas oansenlig, eftersom den så sällan blommar (jag har aldrig varit med om det!), men den är så vacker i sin enkelhet. Bladen är ljust gröna, drar åt det limegröna hållet. Bladen har fin form och doftar helt ljuvligt! Gnussa lite på dem och känn hur doften sprider sig, man förstår verkligen att den ansågs vara hälsosam av Dr Westerlund!

 

Dr Westerlund

Det här er en av mina många Dr Westerlund och den är verkligen gigantisk. Egentligen ska de väl, precis som pelargoner, klippas ned på hösten för att få gå i vila men det har inte jag gjort. Jag föryngrar vissa grenar och rensar ut bruna och torra blad och det funkar fint som ni kan se.

Under sommarhalvåret ger jag den rejält med gödning, men håller igen under vinterhalvåret.  Som ni förstår blir det mängder av sticklingar på sådana här giganter.

 

 

Att ta sticklingar av Dr Westerlund är inte svårt. Du kapar bara toppskotten på plantan (passa på när du ändå ska ansa den). Låt runt fyra blad vara kvar och ta bort resten av bladverket från kvisten.

Det råder delade meningar om man ska ställa blomskott i vatten för att de ska få rötter eller plantera dem direkt och låta dem få rötter i krukan. Båda funkar. Men det är ju så vackert att ha några vaser framme med blomskott på tillväxt, så jag brukar göra så.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *